איך לבחור תאורה משרדית שתשפיע על פרודקטיביות העובדים שלכם

 


היום כבר ידוע שסביבת העבודה משפיעה על העובדים, אבל רבים אינם מודעים להשפעה הרבה שיש לתאורה המשרדית על הפרודוקטיביות שלהם. 

עיצוב של חלל משרדי שונה מאוד מעיצוב של חלל ביתי, שכן מעבר לצרכים הפרקטיים יש לו משמעויות נוספות: הן מבחינה מיתוגית ושיווקית והן מבחינה ההשפעה על הפרודוקטיביות ושביעות הרצון של העובדים. אולם, רבים אינם מודעים לכך שאחד מהפרמטרים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון בעיצוב המשרד, לצד צבע הקירות, חלוקת החלל הפנימי ובחירת הריהוט, הוא בחירת תאורה למשרד בצורה מקצועית.  



מחקרים רבים הוכיחו כי לתאורה במשרד יש השפעה מהותית על הפרודוקטיביות של העובדים, על המורל שלהם ואפילו על הבריאות שלהם. מעבר לכך התאורה מכתיבה את האווירה והלך הרוח של העסק ומשפיעה על הרושם שמתקבל אצל הלקוחות והמבקרים שלכם. משרד שאינו מואר היטב ייצור אווירה "מנומנמת", יהפוך את המשרד לסביבה שאינה נוחה לעבודה, ישפיע על התחושה של הלקוחות והאורחים ויפגע משמעותית בפרודוקטיביות של העובדים. לכן חשוב לבחור את התאורה הנכונה ביותר, לא רק מבחינה עיצובית אלא גם מבחינת סוג וגוון האור. 

איך לבחור תאורה נכונה למשרד? 
את סוג התאורה יש להתאים כמובן לתחום העיסוק של המשרד ולאופי העבודה, אבל למרות שהמשרדים שונים מבחינה עיצובית, ישנם כמה כללים בסיסיים שמשותפים לכולם וחשוב לקחת בחשבון בעת בחירת התאורה המתאימה למשרד: 

בחרו בגוון אור הדומה ביותר לאור טבעי  
בחירה נכונה של גוון האור והעוצמה שלו חיונית להפחתת הלחץ על העיניים ולשיפור היעילות של העובדים: מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Sleep and Sleep Disorder Research הצביע על כך שחשיפה לאור טבעי במרחב המשרדי, משפיעה על איכות החיים של העובדים. ע"פ נתוני המחקר, עובדים שישבו בסמוך לחלונות דיווחו על שנת לילה ארוכה יותר בכ-46 דקות לעומת עמיתיהם שלא ישבו ליד חלונות. בנוסף לכך העובדים שישבו ליד החלונות נטו לדרג את איכות החיים שלהם כגבוהה יותר מאשר עובדים אחרים. 

מחקרים אחרים מראים שחשיפה למה שמכונה "אור כחול" (גל האור שנמצא באור השמש, במסכי LCD ובתאורת LED) מסייעת לשפר את הריכוז, הקשב והיעילות. עוד הוכח כי עובדים בסביבה מוארת יותר נוטים יותר להיות בריאים ולשמור על מצב רוח טוב, אך גם תאורה מרכזית חזקה ובוהקת מידי אינה מומלצת ותאורת תקרה פלורוסנטית חזקה מידי עלולה לגרום לסיבוכים בריאותיים שונים, החל מהיפראקטיביות ועד בעיות שינה.  

התאימו את עוצמת האור לחלל 
כאמור ההמלצה הכללית היא לבחור בנורות שעוצמת האור שלהן דומה ככל האפשר לאור היום הטבעי, אבל אינה מוגזמת. כדי לבחור את עוצמת האור הנכונה ביותר עבורכם, יש לקחת בחשבון את מכלול הנתונים של החלל – מבנה, אור טבעי וכדומה.   

העדיפו להשתמש בתאורה "עקיפה" 
חשיפה ממושכת של העיניים למקור תאורה ישיר עלולה לפגוע בראייה ואף לגרום לכאבי ראש חמורים, מה שבסופו של דבר עלול להוביל לירידה בפרודוקטיביות. כדי למנוע זאת, מומלץ להימנע מתאורת תקרה ישירה ולתכנן את התאורה המרכזית כך שהאור יתפזר בחלל באופן שווה.  

הוסיפו תאורה ממוקדת מעל כל שולחן 
אל תסתפקו בתאורה ההיקפית והוסיפו תאורה ממוקדת מעל כל שולחן עבודה. כך גם תאזנו את התאורה הבוהקת וגם תבטיחו שלכל עובד תהיה תאורה ממוקדת ומספיקה. 

הקפידו על גוון אור אחיד 
גוון האור שמתקבל הוא שילוב בין טמפרטורת האור (אור צהוב או אור לבן) והעוצמה שלו.  
אחת מהטעויות הנפוצות בתחום התאורה המשרדית, היא בחירה של נורות בגוון לא אחיד לחללי המשרד השונים. מחקרים שונים הוכיחו כי ערבוביה של נורות בגוונים שונים משפיעה לרעה על מצב הרוח של הנוכחים ויוצרת סביבת עבודה "עייפה ומשעממת".  

בחרו נכון את עצמת האור 
עוצמת האור המומלצת תלויה בגודל המשרד. למשרדים קטנים תתאים יותר תאורה בעוצמה נמוכה יחסית ולמשרדים גדולים ומרווחים תתאים יותר תאורה חזקה. שימוש בתאורה חזקה מאוד לחלל משרדי קטן ולהפך ישיג בדיוק את התוצאה ההפוכה מזו שאליה אנחנו שואפים ויגרום לחלל להיראות מואר או חשוך מידי. 

התאימו את התאורה לאזור 
בתכנון נכון של תאורה למשרד יש לקחת בחשבון כי כל משרד מחולק לאזורים ייעודיים שונים, שכל אחד מהם צריך להיות מואר באופן שישרת אותו בצורה הטובה ביותר. כך למשל התאורה בלובי הכניסה תהיה שונה לחלוטין ובד"כ בהירה יותר מאשר התאורה במשרדים או בחלל העבודה.  

ודאו שהתאורה חסכונית באנרגיה 
בעוד שרוב האזורים במשרד צריכים להיות מוארים במשך כל היום, אזורים אחרים כגון חדרי השירותים, חדרי הישיבות וחדרי המדרגות צריכים להיות מוארים רק כאשר הם נמצאים בשימוש. התקנה של חיישני תאורה בחללים האלו תאפשר לכם לחסוך באנרגיה על ידי כיבוי אוטומטי או עמעום של האורות עד שמישהו נכנס לחדר. מערכות תאורה חדשניות יכולות להתאים באופן אוטומטי את עוצמת האור ביחס לכמות האור הטבעי בחדר, ובכך גם לחסוך בחשמל וגם למקסם את האור הטבעי במשרד. 

נצלו את מקסימום האור הטבעי 
יצירת תנאי התאורה האופטימאליים יכולה להיות פשוטה למדי אם יש במשרד חלונות גדולים שדרכם נכנס אור טבעי, אבל ברוב המשרדים אין מנוס משימוש בתאורה מלאכותית כתאורה המרכזית.  לכן ההמלצה הטובה ביותר היא לשלב בין השתיים ולתכנן את התאורה כך ש"תנצל" את האור הטבעי ותשלים אותו. הדבר דורש תכנון אסטרטגי והבנה מקצועית בתחום התאורה, שכן כדי לנצל בצורה הטובה ביותר את מקסימום האור הטבעי, יש צורך לבדוק את כמות וזווית האור הטבעי שנכנס לחלל דרך החלונות ובהתאם להחליט היכן לבנות קירות/מחיצות, באילו חומרים להשתמש ואיפה למקם את הרהיטים. 
 




בחרו בתבונה את גוון הקירות והרהיטים 
שני מקורות האור העיקריים הם כאמור החלונות והתאורה, אבל עם קצת חשיבה אתם יכולים להעתים את שניהם ע"י יצירת השתקפות. גוונים בהירים משקפים אור יותר מאשר גוונים כהים, כך שצביעת הקירות שלכם בלבן או בגוון בהיר אחר ו/או בחירה של רהיטים בהירים יעניקו תחושה של חלל בהיר יותר מאשר קירות בגוון כהה. 

גם משטחים מתכתיים ומראות יוצרים השתקפות של האור ושילובם בחלל יוכל לסייע לכם ליצור אשליה של סביבה מוארת יותר. חוץ מזה שמבחינה דקורטיבית הם יכולים ליצור במשרד אווירה ביתית, שהיא לכשעצמה מטיבה עם העובדים ועם הלקוחות שלכם. 

טיפ בונוס:  
"תאורה משרדית שמגבירה את הפרודוקטיביות של העבודה" לא אומרת שאתם צריכים לוותר על הפן העיצובי. להפך! תכנון נכון וחכם של התאורה יאפשר לכם אפשר גם ליצור סביבת עבודה נעימה וגם להבליט אלמנטים עיצוביים שונים בעזרת שימוש גופי תאורה מותאמים. 

לסיכום, 
לתכנון התאורה במשרד יש חשיבות רבה לא רק מבחינה עיצובית, אלא גם (ואולי בעיקר) מבחינת ההשפעה על הפרודוקטיביות של העובדים. לכן חשוב לתכנן נכון ומראש את התאורה המשרדית. 
להצצה בפרויקטים ולייעוץ תאורה בקרו באתר טכנולייט. מחכים לכם.